Projekti međugranične saradnje Plandišta, Novog Kneževca i Bačkog Petrovca

Bez autora
Aug 10 2011

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu dr Tomislav Stantić i predstavnici opština Plandište, Novi Kneževac i Bački Petrovac, predstavili su projekte prekogranične saradnje ove tri lokalne samouprave, koje je pomogla Vlada Vojvodine i resorni sekretarijat. Osnovni cilj Sekretarijata je da se promovišu uspešni primeri dobre prakse. Za 12 projekata izdvojeno je više od 10,1 milion dinara, dok su se pojedinačni iznosi kretali od 350 do milion dinara. Konkurs je sproveden u decembru 2010. godine sa ciljem da se povećaju kapaciteti opština u Vojvodini za konkurisanje za sredstva iz dostupnih evropskih fondova. Osim u ove tri opštine, projekti su odobreni i opštinama Kanjiža, Ada, Kikinda, Sombor, Pančevo, Zrenjanin, Alibunar, Mali Iđoš i Apatin.

Projekti međugranične saradnje Plandišta, Novog Kneževca i Bačkog PetrovcaPotpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu dr Tomislav Stantić i predstavnici opština Plandište, Novi Kneževac i Bački Petrovac, predstavili su projekte prekogranične saradnje ove tri lokalne samouprave, koje je pomogla Vlada Vojvodine i resorni sekretarijat.

Osnovni cilj Sekretarijata je da se promovišu uspešni primeri dobre prakse.

Za 12 projekata izdvojeno je više od 10,1 milion dinara, dok su se pojedinačni iznosi kretali od 350 do milion dinara.

Konkurs je sproveden u decembru 2010. godine sa ciljem da se povećaju kapaciteti opština u Vojvodini za konkurisanje za sredstva iz dostupnih evropskih fondova. Osim u ove tri opštine, projekti su odobreni i opštinama Kanjiža, Ada, Kikinda, Sombor, Pančevo, Zrenjanin, Alibunar, Mali Iđoš i Apatin.

Sticanjem statusa kandidata Srbija postaje zemlja kojoj su na raspolaganju III, IV i V linija predpristupnih fondova EU. Treća linija sredstava namenjena je regionalnom razvoju, a tiču se infrastrukture, ekologije i preduzetništva. Četvrta linija predstavlja sredstva za ljudske resurse, dok je peta namenjena ruralnom razvoju sa svim elementima potencijala seoskih sredina.

Projekat druge komponente IPA programa međugranične saradnje Hrvatska - Srbija iz opštine Bački Petrovac nosi naziv Formiranje centra za unapređenje znanja o ruralnom turizmu. Ukupna vrednost ovog projekta je 378.000 evra. Obaveze opštine Bački Petrovac u projektu su više od 199.000 evra. Pomoć koju su dobili od Sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu iznosi oko milion dinara. Partneri u projektu su TZ Vukovar, Grad Vukovar i TZ Županja, a u Srbiji i TO Srbije.

Naziv projekta opštine Plandište iz programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija je Centar podrške razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) opština Plandište i Deta. Udeo ove opštine u projektu iznosi 35.000 evra, a period realizacije je godinu dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik